Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 81328

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 81328

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Szabó Magda horoszkópjának elemzése

 

Szabó Magda 1917. október 5-én született, és 2007. november 19-én, 16 órakor, olvasás közben érte el a halál.

 

Ascendensét a szűz jelben kezdtem keresni, testalkata, alapegyénisége alapján. Kicsi volt, gyors beszédű, kevésbé elegáns. Fiatal korában csinos, kedves arcú, egyszerű szépség.

Egyik írásában utalt arra, hogy kora reggel született.

Bertalan Éva Életóra módszerével is elfogadta a szűz 13 fok 59 perces ascendenst.

 

 

 

 

Az írók-költők horoszkópjainak elemzésénél az alapanalógiák és saját tapasztalataim alapján is megállapítottam, hogy a Merkúrnak, mint az írás és a kommunikáció bolygójának, valamint a Napnak, mint a belső egyéniség jelölőjének jelentős szerep jut az ascendens körül.

 

Szabó Magda Merkúrja uralmi helyzetben a szűzben áll. Tanári diplomát is szerzett, gyakorló gimnáziumi tanár is volt. Jó íráskészsége, pontos meglátásai vannak, amikor megfigyelte a környezetét. Szorgalmas, szerette aprólékosan megfigyelni és leírni a körülötte lévő dolgokat. Ez annyira jellemző rá, hogy a Merkúr az 1-es házban állhat. Akár az ascendensen is állhatna, és akkor a Nap is az 1-es házban lenne. Megfigyeléseim, tapasztalataim szerint a színes, gazdag és kiugró egyéniségeknek sok fényszög van az ascendensükön. Ez teszi lehetővé, hogy sok szempontból tudják érzékelni a világot, és hogy olyan összefüggésekre is ráláthassanak, amik mellett az egyszerűbb emberek simán elmennek, és észre sem veszik. Minél több fényszögkapcsolata van valakinek, nemcsak az ascendensnek, annál színesebb egyéniség, mert a körülötte lévő világot sok szálon és sok szempontból meg tudja ragadni. Ha az ascendens bolygók felezőpontjába esik, akkor azok a bolygók jelentős szerepet kapnak az egyéniség alakulásában, bárhány fokra vannak az ascendens alatt és felett.

 

Amikor készültem Szabó Magda horoszkópjának elemzésére, újra elővettem a könyveit. Gyerekkoromban is sokat olvastam tőle, a Születésnappal kezdtem, mint a 70-es évek híres „Pöttyös Könyvek” sorozatának egyik tagjával. Igen közel éreztem magamhoz a kis házmesterlány, Bori minden gondját-baját, hiszen hasonló körülmények között nőttem fel, Budapesten, a VI. kerületben, hasonló küzdelmekkel, vágyakkal, és nekem is volt egy vágybeli Rudolfom.

 

A Tündér Lala következett, és könyvének mesebeli alakjai életem részeivé váltak, Tündérország, Aterpater a fővarázsló, Amalfi kapitány, Csill és Kencefice, a patikusok, és a többiek, és persze a rendkívüli tündérgyerek: Lala, aki azért a legkülönösebb tündér, mert emberszíve van, és ezért esik meg vele oly sok különleges kaland, ami más tündérekkel nem. Hosszú betegségem alatt megszínesítették az életem.

 

Később is olvastam Szabó Magra könyveit, az Abigélt, többször is, akárhányszor csak kezembe akadt, vagy a könyvből készült filmet adták a tévében. De életrajzi könyveit is.

 

Tehát olyan ascendense lehet, amire sok bolygó fényszöget vet, emiatt gazdag az egész ember, az egész élete, és a jó, uralmi Merkúr is adva van, tehát meg tudja fogalmazni, mindazt amit lát, megfigyel és mögé képzel.

 

És valóban: van a szűzben olyan ascendens pont, a Nap és a Mars, Szaturnusz szextil felezőpontja, szűz 13 fok 59 perc körül, ahol halmozódnak a fényszögkapcsolatok.

Jelentős szerepet kapnak a következő bolygók:

 

 • 1-es házban van: Merkúr – és Vénusz a szextil miatt,
 • Nap period (30°),
 • Szaturnusz period (30°)
 • Mars period (30°)
 • Nap – Szaturnusz szextil - felező
 • Nap – Mars szextil - felező
 • Jupiter kvadrát
 • Hold kvadrát
 • Plútó kvintil, 2° orbisz
 • Merkúr – Uránusz kvinkunksz, 3° orbisz

Jelentős szerep van az MC, a hivatás tengelyen:

 • Jupiter – Hold felezőben van, és együttállnak
 • Nap – Jupiter trigon
 • Nap – Hold trigon
 • Nap – MC trigon
 • Szaturnusz – MC szextil
 • Mars – MC szextil

 

A horoszkópban biztosan nagy szerepet játszik a Hold, az édesanyja: a Régimódi történetben írta meg életének történetét. Gyermekkorában édesanyja tündérmesékkel altatta, nyugtatta meg. Ennek hozadéka a Tündér Lala. Anyukájától is örökölte jó fogalmazási készségét, a mama is írt, csak nem kapott olyan nyilvánosságot, mint amilyet később Magda.

 

A Für Elise cimű könyvében írja:

 

„Ha anyámról szólok, mindig meghatódom és elszomorodom, mert mindent, amit tudok és életemben létrehoztam, az ő tehetségéből örököltem, és mindent neki kellett volna megkapnia, amivel az élet engem megajándékozott. Egyébként felnőttként is rögtönzött mesét nekem, akkor csak néztem azt az emberi-írói csodát, aki volt, én megszabtam a témát és ő rögtönzött, indult azonnal a perc szülte történet, a kész, menet közben komponált remeklés. Anyám holtáig mesélt, nagyobb hozományt, mint a mesemondó képességét nem adhatott anya a gyermekének, mint amit én tőle örököltem.”

 

És a nagyon szeretett és tisztelt édesapa is, főszerephez jut: a Nap trigonban a 4. ház uraként a Jupiterrel, a hivatásház csúcsán.

Ebben az esetben a hivatás házcsúcsán két oldalt a Jupiter és a Hold felezőjében áll az MC tengely, megadva mindazt a szellemi és érzelmi gazdagságot, ami könyveiben mindannyiunk öröksége lett.

Elég ritkán van egy horoszkópban ennyi szextil és trigon, ascendenssel, hivatás házzal együtt harmonikusan.

 

Szabó Magdának nem volt saját gyereke. Minden bizonnyal szerepet játszott ebben az is, hogy élete szerelme és férje olyan tragikusan vesztette el első feleségét és néhány napos gyerekét 1944 karácsonyán. A Hold, az anyaság jelölője a Jupiterrel és az Mc tengellyel jelenthetné, hogy saját gyereke lesz: könyveit, írásait tekintette saját gyerekeinek, mint ahogy ezt több helyen is leírta. Így lett ezen a téren is sikeres.

 

Most olvastam el először Az ajtó című könyvét, ami nemzetközi elismerést is hozott Szabó Magda számára: 2003. október 27-én Femina díjat kapott, már 42 nyelvre fordították le egyes műveit.

 

Az ajtó című regénye életrajzi ihletésű. Házvezetőnője, 2 évtizedig segítője, könyvbeli neve Emerenc. Molnár Anna és Emerenc kapcsolatáról szól a regény, különös, kissé szikár barátságukról. Benne van a férje, az egész utca és az a 20 év, amikor sorsuk összefonódott. Emerenc nagyon szűkszavú, tartózkodó, rendkívül egyszerű, szókimondó asszony. Tragikus gyermekkorral és történelmi helyzettel, nagy szegénységgel a háta mögött emberfeletti szorgalommal viseltetik az egész utca sorsa iránt. Csalódásai miatt csak nagyon részlegesen, és rövid időre engedi magához azokat is, akiket nagyon szeret. Például a regénybeli írónőt.

Hátborzongatóan nagy regény, tanulmány a szaturnuszi sorsról, annak minden aspektusát felölelve: Emerenc átélte a nagy szegénységet, a kegyetlen sorsot, a gyermekkorban elszenvedett, gondjára bízott kisebbek és saját anyja halálát okozó és látó, tragikus lázadási kísérletét, a keményen, nehéz fizikai munkával végigdolgozott életet. Emerenc mindenkit ápolt, bújtatott, kiszolgált. Ha magához közel engedett valakit, keserűen csalódnia kellett. Ezért aztán mindenki előtt bezárkózott lelkileg és testileg is. És ez okozta utolsó heteinek drámáját is. Molnár Annát, az írónőt sem engedte a lakásába, amikor már segítségre szorult, rátörték az ajtót, így került kórházba. Szaturnikus módon tudott lelkiismerefurdalást okozni azokban akik szerették, azzal, hogy okká tette az okozatot. Annát okolta, hogy minden titkára fény derült, hogy olyan mocsokban, ellátatlanul, nyomorultul töltötte az utolsó heteit saját lakásában, macskáival, pedig ez saját önkínzó magatartásának okozata volt. Az, pedig hogy nem hagyták meghalni, hanem az egész utca összefogott érte, alapvető emberi tisztesség, és az iránta érzett mély tisztelet volt. Emerenc egyik örököse Anna lett, és öröksége is szaturnuszi volt: azokat a bútorokat örökölte meg, amiket Emerenc évtizedek óta egy lezárt szobában tartott: műemlék bútorokat, amiket a szú annyira szétrágott, hogy amikor bementek a szobába, minden porrá omlott össze. Végül nem marad semmi.

 

Amikor elolvastam a könyvet, előkaptam a horoszkópot, hogy még alaposabban átnézzem. Ha Szabó Magda ilyen, vagy hasonló drámai esetet át kellett, hogy éljen, illetve ilyen szinten meg tudta írni, akkor a Szaturnusznak kiemelt szerepének kell lennie a horoszkópjában is! És így van: Szaturnusz – Mars együttállása van az oroszlánban, és az ascendense a Szaturnusz periodjába (30°) esik.   

A könyvet nem könnyű elolvasni, mert néhány évized alatt az olvasási szokások is jelentősen átalakultak. Szabó Magda megszokott stílusában íródott: meseszerű, kicsit csapongó monológ. Pont olyan, mint ahogy magunkban beszélünk, ha morfondírozunk a múlton. Manapság a jól tagolt, párbeszédes, könnyen követhető szövegeket szeretik az emberek. Gyorsan átfutják, és mennek tovább.

 

Ezen a könyvön el kell gondolkozni. Kissé nyomasztó az Emerenc körüli világ, de mindenkinek javasolni tudom, aki meg akarja érteni, érezni milyen nehéz a szaturnuszi sors.

 

Az, hogy az ascendenshez a Nap, a Mars és a Szaturnusz 30 fokos fényszöge tarozik, számomra megerősíti, hogy a 30 fokos fényszög a fő fényszögek közé tartozik. Én annyira fontosnak tartom, hogy elneveztem: period. Azért period, mert a 360 fokos kör legfontosabb periódusa, egy-egy jegy is 30 fokos. A period fényszög tartalma:

A bolygók által jelzett területen témákban és emberi kapcsolatokban olyan visszatérő szituációt jelez, ami már az előző életben is komoly, fontos életterület volt. Az előző életben nem sikerült megtalálni a helyes megoldást a probléma feldolgozását illetően, ezért ebben az életben újra lehetőséget kap a szülött arra, hogy most jól megoldja a helyzetet. Ez persze egyáltalán nem könnyű, mert ebben a helyzetben nem a belső hangot kell követni. Van, hogy a probléma elől szívesen megfutamodna, de ha el tudja dönteni, hogy ennek végére jár, akkor nagyon sikeres lehet abban.

 

Ez nem spekuláció. Szabó Magda egész életműve olyan gazdag emberileg, olyan sok életet feldolgozott, átérzett, ami nagy lelki gazdagságra utal. Az írás, a megfogalmazás, a történelem áttekintése azt tette lehetővé, hogy sorsában megnyugodva, elfogadva fejezze be életét, a bölcsesség magas szintjére emelkedve.

 

Meghallgatható vele egy beszélgetés itt:

 

https://www.youtube.com/watch?v=qgBwxJfLGT8&t=2715s

 

Itt minden gondolatán átsüt a bölcsesség, az élet feldolgozásának nyugalma.

2017. nyár