Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 830985

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 830985

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Volt egyszer egy Nemzetközi Asztrológus Konferencia, 1999.08.09.

 

visszatekintés és tanulságok

 

20 évvel ezelőtt volt az első - és máig is az utolsó - nemzetközi asztrológiai konferencia Magyarországon. A rendezvényen - többek között - részt vettek az asztrológiai pszichológia kidolgozói, a svájci Huber házaspár (Bruno és Louise), a német Hajo Banzhaf, a francia Francoise Gauquelin özvegye is, valamint az indiai Yas Pal Malhotra védikus asztrológus.

 

Az előadók között a kor legjelentősebb magyar asztrológusai is ott voltak – ha nem is teljes számban.

 

A rendezvényt a Baktay Ervin Asztrológia Egyesület szervezete, Janák Lajos vezetésével, a lebonyolítással pedig egy rendezvényszervező céget bíztak meg.  

 

A kétnapos rendezvényt közvetlenül a napfogyatkozás előtt tartották.

 

Az alábbi írásomban a konferencia legfontosabb történéseit igyekszem összegezni, azzal a nem is titkolt céllal, hogy számot adjunk arról, hogy mit adott ez a konferencia a hazai asztrológia számára. Vajon ez egy, a nagyvilág felé történő nyitány volt, vagy egy eltékozolt lehetőség?

 

*

 

Minden szakterület történetében vannak felfelé és lefelé ívelő periódusok, ám ritkán adódik olyan helyzet, hogy a külső és belső körülmények egyaránt ideálisan alakulnak, sőt ehhez még egy egészen ritka esemény is társul. Nos, pontosan ez történt két évtizeddel ezelőtt a hazai asztrológia esetében.

 

Akkoriban világszerte - többek között a New Age mozgalmak egyfajta utóhatásaként - az asztrológia a korábbinál lényegesen szélesebb körben lett ismert és népszerű.  A progresszív asztrológusok igyekezek lehántani tudományukról a misztikus mázat, és megpróbáltak közös pontokat találni az ismert és elfogadott tudományterületekkel.

 

A technikai fejlődés, s ezen belül is a számítógépek elterjedése lehetővé tette, hogy kifejezetten nagy mintákon keresztül vizsgálják meg az asztrológiai állítások igazságtartalmát. Ennek az egyik legismertebb alakja a Gauquelin házaspár.

 

Ebben az időben jelent meg a hatalmas kasszasikert hozott, ám Magyarországon kevésbé ismert Günther Sachs The Astrology File: Scientific Proof of the Link Between Star Signs and Human Behaviour” (Asztrológia dosszié: Tudományos bizonyíték a csillagjegyek és az emberi viselkedés között) című könyve. Sokan hitték, hogy harmonizálni lehet a tudomány és az asztrológia állításait, s azok nem egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve működhetnek majd a nem is túl távoli jövőben.

 

Más asztrológusok már ismert és elfogadott tudományágakkal, mindenekelőtt a pszichológiával keresték az asztrológia kapcsolatát, egyben igazolását. A nemzetközi asztrológiai életben érezhető volt egyfajta mozgás, útkeresés.

 

Magyarországon szintén hatalmas változás volt. Nálunk is megélénkült az asztrológia iránti érdeklődés, bár egészen más okból, mint a „nyugati” országokban. A rendszerváltással kapcsolatos szellemi pezsgés, valamint az egzisztenciális és morális bizonytalanság sok embert sodort az ezotéria és ezen belül is az asztrológia felé. Érthető módon sokan szerették volna megtudni a jövőjüket.

 

Egy szerencsésnek mondható körülmény segítette a rendezvény létrejöttét. 1999-ben volt egy viszonylag ritka természeti jelenség – a teljes napfogyatkozás – amely ráadásul egybeesett egy Nap-Hold együttállás – Szaturnusz – Uránusz - Mars alkotta ún. nagykereszttel. Ehhez a konstellációkhoz különféle félelmek, remények társultak, s sokan radikális változások bekövetkeztének előjeleként tekintettek.

 

Ez annyira konkrét formát öltött, hogy a korszak kilenc élvonalbeli asztrológusa Balogh Endre, Bán Tamás, Frankné Jordán Eszter, Jakab Zoltán Csaba, Mireisz László, Szatmári Zoltán, Szendrei Jutka, Szepesi János, és Trentai Gábor könyvet jelentetett meg az Az Apokalipszis keresztje? (Magyar asztrológusok a napfogyatkozásról) címmel.

Mivel Magyarország egy jól meghatározott sávjában a teljes napfogyatkozás jól látható volt, ezért ez egy különös aktualitást és vonzerőt jelentett a konferenciának.

 

Janák Lajos, a Baktay Ervin Asztrológiai Egyesület elnökének elmondása szerint az ő fejéből pattant ki a konferencia gondolata. Kapcsolatba került a Meeting Budapest nevű rendezvényszervező céggel, akikkel sikerült úgy megállapodni, hogy valamennyi költséget a cég fizet, viszont a bevétel is őket illeti. Habár minden jel arra utal, hogy a Meeting Kft-nek nem volt az asztrológia terén semmiféle előzetes ismerete, meglepő módon sikerült a korszak számos jelentős külföldi asztrológusát meginvitálniuk Budapestre.  A lebonyolításban is számos olyan módszert és technikát használtak – programfüzet, szinkrontolmácsolás, workshopok szervezése, dedikálás, esti fogadás – mely újdonságnak számított a korábbi amatőr szervezési asztrológiai összejövetelekhez képest.

                     

 

 

Az 1999-es Nemzetközi Asztrológus Konferencia programja az alábbi volt:

 

  • A kozmosz és az élővilág harmóniája (Dr. Janák Lajos, Baktay Ervin Asztrológiai Egyesület elnöke, asztrológus)
  • Egyén és közösség / A horoszkóp hatodik tengelye, a függetlenség és a fejlődés folyamata (Louise Huber, Svájc, asztrológus)
  • Az asztrológia és a lelki fejlődés (Dr. Szepesi János, közgazdász, asztrológus)
  • A planéták pszichológiája (Francoise Gauquelin, Franciaország, statisztikus, asztrológus)
  • Jövőnk kilátásai az évezred küszöbén / Próféciák és a szabad akarat kérdése (Bán Tamás, mérnök, asztrológus)
  • Erőközpontok elhelyezkedése és értelmezése a horoszkópban (Michael Munkasey, USA, programozó, asztrológus)
  • A személyiség fejlődési mutatói - a Nap es a Hold a kapcsolatok tükrében (Pavel Turnovsky, Csehország, asztrológus tanár)
  • Egy módszer az ismeretlen születési idő megkereséséhez (Dr. Nagy Róbert, vegyészmérnök, Elixír magazin főszerkesztő)
  • Kozmikus hatások a családi horoszkópokban és az öröklődésben (Égető Szabó János, újságíró, asztrológus)
  • Az asztrológiai pszichológia - új módszer a horoszkópok értelmezésében (Bruno Huber, Svájc, az API International alapítója)
  • A tizedik ház jelentősége az élet értelmét elemezve (Brigitte Hamann, Németország, nyelvész, asztrológus)
  • A kapcsolatok megközelítése az asztrológiában - Jung anima/animus elmélete alapján (Hajo Banzhaf, Németország, asztrológus)
  • Egyéni és tömeg karma (Kalo Jenő asztrológus)

 

Workshopok:

 

  • Louise Huber: A horoszkóp által vezérelt élet
  • Francoise Gauquelin: 40 éves kutatómunka eredményei.
  • Michael Munkasey: Kulcsszavak elmélete es gyakorlata az asztrológiában
  • Bruno Huber: Az aspektus struktúrák elemzése.

 

Az akkori rendezvény jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Adva volt a nyitás lehetősége a külföldi asztrológus társadalom felé, szakmai kapcsolatok és barátságok kialakítására.

 

A magyar asztrológusok azonban nem egyformán érezték át a ritka esemény jelentőségét. Különböző okok miatt hiányzott az előadók sorából például Belcsák Sándor az osztrák asztrológiai egyesület (Österreiche Astrologischen Gesellschaft) elnöke.  Nem volt a rendezvényen számos asztrológiai könyv szerzője, Kordován Vid sem. Távol maradt az akkoriban nagy és igencsak lelkes követő-gárdával rendelkező Takács Tibor is. 

Megfontolandó lett volna Kazanlár Emil ezoterikus festő és tarot szakértő meghívása is, akárcsak egy alkalmi kiállítás erejéig is.

 

Kalo Jenő tartotta a záró előadást, de egyébként nem vett részt a konferencia ezt megelőző szakaszában.

 

Az előadások protokoll szerint követték egymást.  Néhány előadó eltért az előre megadott címtől.  Janák Lajos Magyarország és Budapest horoszkópjairól beszélt. A hallgatóság egyre inkább fáradni látszott.

 

Nem sok érdeklődés volt a workshopok iránt, pedig ott aztán a személyes találkozás során sok ismeretet lehetett volna szerezni. Én két workshopot kerestem fel. A totális érdektelenség miatt Michael Munkasey workshopja kettőnk laza párbeszédévé redukálódott; Francois Gauquelin pedig csalódottan vette tudomásul, hogy a férjével együtt végzett kutatómunkája érdektelen a magyar hallgatóság számára. Ez utóbbi talán azért is figyelemre méltó, mivel a rendezvényen részt vett az akkori legjelentősebb ezoterikus szaklap, az Elixír stábja is, így tehát adva lett volna a lehetőség, hogy egy igazi sztár-interjú készüljön. Nem így történt.

 

Egyedüliként az Asztrológia Tükörben jelent meg egy cikk, ez azonban nem a szerző érdeme volt, hanem annak, hogy egy másik asztrológus hevesen megtámadta a szerzőt, Bán Tamást. Ennek kapcsán október 2-án egy nehezen meghatározható célú találkozót tartottak, annak érdekében, hogy tisztázzák, hogy a szerző valóban asztrológia ellenes lenne-e és tényleg megsértette-e az asztrológus kollegákat. Az Asztrológia Tükör hasábjain az előadás mellett négy asztrológus (Trentai Gábor, Szepesi János, Molnár Éva és Janák Lajos) mondta el véleményét. Ezzel aztán be is fejeződött minden. A konferenciának tehát nem volt említésre méltó utóélete Magyarországon.

 

Hasonlóképpen visszhangtalan maradt a rendezvény a jelentős külföldi asztrológiai újságokban. Az Astrologie Heute nem említette, vagyis ez a rendezvény a német asztrológusoknak nem volt említésre méltó, még akkor sem, ha itt volt néhány neves képviselőjük. Azért különös, mert többoldalas cikkek szoktak szólni a nagyobb konferenciákról.

 

Mindössze egyetlen rövid kis híradást sikerült találni. Ebben a rendezvény tanulságait Louise Huber az alábbiak szerint foglalta össze:

 

Az első nemzetközi Asztrológus Kongresszus, amelyet 1999. augusztus 9.-11. között tartottak Budapesten, a 250 résztvevő érdeklődővel meglehetősen jól látogatottnak tekinthető. 

 

A legtöbb előadó a klasszikus irányzathoz tartozott. A más európai államokból jövő vendégelőadók a pszichológiai megközelítéssel új dimenziót nyitottak, ami érdeklődést váltott ki. Az API (Asztrológia Pszichológia Intézet) iskola magyar képviselője, Kónya Albert, a kongresszuson bemutatta magyar nyelven az Asztrológiai házak című könyvünket. Már az első napon 150 fogyott belőle, és Brunóval alig győztük dedikálni a példányokat. Nagy öröm volt számunkra a jövendő API tanítványokkal találkozni. Kónya Albert 2000. januárjában indítja a magyar nyelvű API távoktatást.

 

(Megjelent az Astrolog 112. számában, 1999.október 24-én. Fordította: Bertalan Éva)

 

*

 

Végezetül azt a kérdést érdemes feltenni, hogy van-e esély arra, hogy egyszer majd hasonló nemzetközi asztrológiai konferenciát rendezzünk? Nem tudom.

 

Az Asztrológusok Magyarországi Egyesülete 2017-ben alakult, eddig 2 komolyabb konferenciát rendezett, és a Tiszta Forrás Intézet, Griga Zsuzsa vezetésével a 2. karmaasztrológia konferenciára készül. Takács Tibor is tartott komolyabb összejövetelt saját régi és új követői számára. Valami tehát megmozdult.

 

Stílszerűen erről érdemes lenne egy horary (kérdő) asztrológust megkérdezni, elvégre az igennel-nemmel megválaszolható kérdések kifejezetten az ő szakterületük. (Kis segítség, ha mégis akadna az olvasók között kérdőasztrológus: ez az ötlet konkrétan 2019. 08. 08.-án, 18 óra 10 perckor jutott ez eszembe, Budapesten.)

2019. 08. 09.

 

                                                                                  Szabó Szilárd