Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 831017

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 831017

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Bertalan Éva fordítása

 

„Javaslat arra, hogyan kezeljük a most folyamatban lévő Szaturnusz – Uránusz tranzitokat az egyén horoszkópjában.”

 

Ezzel a címmel jelent meg Claude Weiss cikke az Astrologie Heute asztrológiai szaklap 2021. október- novemberi számában.

 

Az alábbi kivonat szószerinti fordítás a hosszú cikkből.

 

------------------------------------------

 

Tranzit Szaturnusz a Vízöntőben, kvadrátban a Tranzit Uránuszra a Bikában

 

Szaturnusz az első, Uránusz a harmadik házban

 

Szaturnusz tranzit az első házban, a Vízöntőben azt követeli, hogy a régi előítéleteket, - amelyek célja a külvilágtól való elzárkózás volt, - engedjük el. A másokkal folytatott új párbeszédre igy lesz lehetőség. A tranzit Uránusz a Bikában, a 3. házban ennek megfelelően nyitottá tesz, de olyan értékrendi elképzelések is felszínre jöhetnek, amelyek negatív esetben mások eltérő véleményével szembenállást is hozhat.

 

Szaturnusz a második házban és Uránusz a negyedik házban

 

Szaturnusz a második házban, Vízöntőben arra szólít fel bennünket, hogy vizsgáljuk felül saját értékrendünket, és ennek megfélően értékeljük át jelenlegi életfázisunkat. Erős anyagi jellegű korlátozás oda vezethet, hogy a létet és a megélést többre becsüljük mint a birtoklást és a múlthoz való ragaszkodást. Uránusszal a negyedik házban ez a folyamat intenzívvé teheti a lakáskörülményekben és a családban történő változásokat. Közben el kell engedni a szülői háztól származó régi elképzeléseket, helyette pedig erősödik a törődés és családi összetartás egyéni ideálja.

 

Szaturnusz a harmadik házban, Uránusz az ötödik vagy a hatodik házban

 

Szaturnusszal a harmadik házban arról tesztelődünk, hogy menyire megfelelő a másokkal való kommunikációnk. Tudomásul vesszük-e, amit mások mondanak, vagy saját elképzeléseink szerint akarjuk azt érteni? Megfelelően világosan fejezzük-e ki magunkat, hogy mások helyesen értsenek bennünket? Uránusszal az ötödik házban egyidejűleg az is fontos, hogy az élet szinpadán szabadon jelenjünk meg. Ha mások a teljesítményünket nem fogadják jól, akkor attól szenvedhetünk, hogy elmarad az elismerés.

Ugyanakkor Uránusszal születési képletünk hatodik házában nagy késztetést érzünk arra, hogy a munkánk és feladataink területét kitakarítsuk, és bátor döntésekkel megszabaduljunk a függőségektől és a múlttól. A Szaturnusz kvadrát közben megköveteli tőlünk, hogy arra is megfelelő figyelmet fordítsunk, mit „selejtezünk ki”.

 

Szaturnusz a negyedik házban, Uránusz a hetedik házban

 

Szaturnusszal a negyedik házban felvetődik a kérdés, milyen a magunkról való gondoskodás, a lakás- és családi helyzetünk. Talán vannak dolgok e területeken, amelyeket át kell rendezni, hogy a mai szükségleteinknek az otthonunk struktúrája jobban megfeleljen. A Vízöntő jegyben előjöhet az az igényünk, hogy a saját lakáshelyzetünket, vagy családi helyzetünket rendkívüli, haladó módon rendezzük át. Egyidejűleg Uránusz a hetedik házban és a Bika jegyében elősegíti ezt a folyamatot és a kapcsolatok más értékmércével, netán teljesen szokatlan kapcsolati formákra alakulhatnak át.

 

Szaturnusz az ötödik házban, Uránusz a nyolcadik házban

 

Szaturnusz az ötödik házban ösztönözhet bennüket arra, hogy személyiségünk nem konvencionális oldalával kísérletezzünk, amikor másokkal találkozunk. A kreatív és ön megjelenítési képességünk akar fejlődni, de ehhez komolyságra van szükség. Kevés tudatosság esetén lehet veszteségünk vagy elutasításban részesülünk. Ezzel párhuzamosan önszándékú vagy kényszerített értékváltozás lehetséges. Uránusz a nyolcadik házban és a Bikában hozhat kevés elhatárolásai képességet attól, ami a partnerhez vagy másokhoz tartozik, és ez okozhat gondot. Ez az időszak döntő jelentőségű abból a szempontból, hogy jól kezeljük-e a kockázatokat.

 

Szaturnusz a hatodik házban és Uránusz a kilencedik vagy tizedik házban

 

A Tranzitáló Szaturnusz a Vízöntőben, a hatodik házban arról tesztel bennünket, ennyire vagyunk képesek innovatív minőséget vinni a munkánkba és hétköznapjainkba, tudunk-e csoportban dolgozni? Ha kivételezettnek tekintjük magunkat vagy félelemből, rugalmatlanul eltúlozzuk előnyeinket a kollegák, a munkatársakkal szemben, akkor azt kockáztatjuk, hogy ők arra a következtetésre jutnak, hogy nem vagyunk alkalmasak az állásra. Az is lehetséges, hogy racionalizálás vagy átszervezés teszi nehézzé az eddig status quo fenntartását. Folyamatos továbbképzéssel gondoskodhatunk arról, hogy magasabb elvárásoknak és az új munkakörülményeknek megfeleljünk. Uránusz átvonulása a kilencedik házon egyidejűleg munkánk értelmére is rávilágit. Arra emlékeztet, hogy mennyire fontos hogy milyen szellemben végezzük munkánkat.

Amikor Uránusz a tizedik házban van, akkor az alkalom és a lehetőség nyílik a hivatásban való áttörésre. Az igényeinknek megfogalmazásánál fontos, hogy képességeink és az alkalom meglegyen azok megmutatására. Egy nem hozzánk illő tevékenység esetén eljöhet a pillanat, hogy a hivatásunkban (önszántunkból vagy kényszer hatására) új irányt vegyünk.

 

Szaturnusz a hetedik házban, Uránusz a tizedik házban

 

Szaturnusz haladása a hetedik házban azt követeli, hogy kapcsolatainkat és a partnerségünket nézzük meg nagyitó alatt, és változtassunk, ha a kölcsönös adok-kapok nincs összhangban egymással. A Vízöntő jegyben nagy hangsúlyt kap a bizalom értéke, ugyanakkor helyes, ha mindkét fél megadja a lehetőséget a másiknak, hogy egyéniségét kibontakoztassa. Ha ez hiányzik és nem történik benne változás, akkor megérhet az idő a szakitásra. Uránusz kvadrát a tizedik házból hatással lehet a partnerség és a hivatás között feszültségre. Lehetséges, hogy nagyobb hangsúlyt adunk a hivatásnak, vagy egy új állásra lesz lehetőség. Ugyanez történhet a partner életében is. Lehetséges, hogy egy hivatásbeli partnerség elsőbbséget kap.

 

Szaturnusz a nyolcadik házban, Uránusz a tizedik vagy a tizenegyedik házban

 

Szaturnusz átvonulása a nyolcadik házon szükségessé teszi, hogy felülvizsgáljuk anyagi helyzetünket. Mi a minénk és mi a partneré? Életkorunk miatt esetleg foglalkoztathat bennünket a nyugdíjas korunk. Ha jól kezeljük az anyagiakat, és még a kulisszák mögé is belátunk, akkor a tranzit idején jó menedzselő képességünket elismerik, vagy hivatásszerűen politizálhatunk. Uránusz a tizedik házon átvonulva a kvadráttal változást hoz a hivatásbeli irányunkban és esetleg társadalmi szerepünkben is. Ha azonban ragaszkodunk a múlthoz, akkor mindkét planéta megmutatja, hogy mielőtt életünk pozitív irányban haladna tovább, előbb meg kell tanulnunk elengedni.

Ha az Uránusz tranzit a tizenegyedik házban jön létre, olyan veszteség élmények jöhetnek, amelyek válságot okoznak. Ezek a krízisek olyan mélyek lehetnek, hogy anyagi veszteséget hoznak. Ezáltal lehet egy fontos új irányba fordulás. Ebben a hasonlóan gondolkodó emberek gyakran segítenek, és örömtelivé válik a változás.

 

Szaturnusz a kilencedik házban, Uránusz a tizenegyedik házban

 

Szaturnusz a kilencedik házban annak tudatos felismerését segíti elő, hogy felismerjük életünk értelmét. De lehet hit- vagy szellemi válság is, ami miatt intenzíven keresni kezdjük az igazságot. Ehhez kapcsolódik a kérdés, hogy vajon életutunkat megvalósítjuk-e, amelynek sokat ígérő perspektívái vannak, vagy inkább a biztonságra és a károk korlátozására koncentrálunk-e? Aszerint, hogy mi a saját válaszunk a kérdésre, annyira vagyunk képesek a pozitív megélésre, és a jövőre szóló új tervek kialakítására. Dolgunk akadhat azonban jogi ügyekkel vagy külfölddel összefüggésben. Esetleg másokat is meg akarunk győzni arról, amit magunkban kidolgoztunk.

A leírt témák Vízöntő jegyhez kötődnek, és Uránusz a tizenegyedik házunk ura is, kapcsolatba kerülünk a világról szóló új elképzelésekkel, érdeklődünk új társadalmi modellek iránt. Lehetséges, hogy ebben az időszakban a pénzkereső foglalkozásunkat feladjuk, és azt a tervet fontolgatjuk, hogy fontos hobbyinkat hivatásunkká tegyük.

 

Szaturnusz a tizedik házban és Uránusz a tizenkettedik házban

 

Szaturnusszal a tizedik házban kénytelenek vagyunk azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy hivatásunkban a helyes utat követjük-e. Ha mi meggyőződéssel és odaadással folytatjuk hivatalbeli ténykedésünket, elismerésre és örömmel, akkor a Szaturnusz a tizedik házban a „szüret ideje” lehet. Optimális esetben olyan területen dolgozunk, ahol innovatív képességeinket használhatjuk, amelyek szellemileg kielégítenek és új ötletek realizálására tesznek képessé.

Ha azonban hiányzik az úttörő szellem belőlünk és unalmas taposómalomban érezzük magunkat, a figyelmünk lankadhat. Ekkor lehetséges, hogy legtöbb energiánkat pozíciónk megőrzésére pazaroljuk. Ha azonban defenzív állapotban vagyunk, akkor hiányzik belőlünk az energia ahhoz, hogy a legjobbat kihozzuk ebből az időszakból.

Extrém esetben Uránusszal a tizenkettedik házban, kvadráttal Szaturnuszra: lehet az az érzésünk, hogy bennünket aljasul támadnak és lejáratni akarnak. Ha azonban jelzéseket kapunk, min kellene változtatni ahhoz, hogy tevekénységünk újra életre keljen, ez inspirálóan fog hatni ránk.

 

Szaturnusz a tizenegyedik házban, Uránusz az első vagy második házban

 

Szaturnusszal a tizenegyedik házban barátságaink és ideáljaink mérettetnek meg. Ebben az időben különbséget kell tenni a saját és a társadalmi célok között, és tudatosítanunk kell, hogy utóbbival azonosultunk előnyökért, jobb fizetést vagy pozíció elérése érdekében. Igy jöhet el a pillanat, hogy a hobbyból hivatásunk legyen. Ehhez ajánlatos jól kötődni a realitásokhoz és megfelelő anyagi bázis is szükséges, hogy túljussunk az akadályokon. Ez a késztetés, hogy megvalósítsuk saját tervünket, az első házban járó Uránusztól jön és Szaturnuszt a kvadráttal bátorítja. Segíti az értékrend váltást, amire szükség van, hogy új céljainkat megvalósíthassuk.

Ha a tranzit Uránusz azonban a második házban jár, elképzelhető azonban, a magunk meggyőződéssel kialakított célja esetleg anyagi szempontból idealizmus. Először el kell engedni a jól ismert szokásinkat és biztonsági szempontjainkat ahhoz, hogy új formákhoz kötődhessünk.

 

Szaturnusz a tizenkettedik házban, Uránusz a második vagy harmadik házban

 

Tranzit Szaturnusz a tizenkettedik házban vonulva olyan időt jelez, - különösen Vízöntő jegyben, - amikor váratlan dolgok történhetnek. Ezek ara emlékeztetnek, hogy a racionális látásmód nem elegendő ahhoz, hogy az életünket a maga komplexitásával kézben tartsuk. Ilyenkor egy intuitív vagy érzelem gazdag rátekintés segíthet. Lineáris tervek összerogynak és csak az segít, ha a történések értelmét intuitíve fejtjük meg. Ilyenkor helye lehet egy újabb életirány előkészítésének, amely majd Szaturnusz AC-n való áthaladásakor fog megvalósulni.

Uránusz a második házban segíthet a materialista nézőpont feladásában és a biztonságról idealistább elképzelés kialakításában. Helyzettől függően arra is alkalmassá tehet, hogy anyagi biztonságunk ügyét a magunk kezébe vegyük úgy, hogy aktívan foglalkozunk pénzügyeinkkel. Talán felismerhetjük, hogy segít a Szaturnusz a tizenkettedik házból való rámutatással abban, hogy felfogásunkat és víziónkat félelem nélkül megvalósíthassuk.

Ha Uránusz tranzit a harmadik házban van, talán úgy érezhetjük, az egész világ felfordult, ahol a materialista tudás már nem állja meg a helyét. Ezek domináns felismerési folyamatok, amelyekben a dolgok értelmet kapnak és az új felfogás a fejlődésünkhöz vezethet. Ezáltal a figyelem a világi formák fixálása helyett a törvényszerűségek irtványába fordulva a formák okára, alapjára szegeződnek. Ennek terméke az eredeti szellemiség.

 

--------------------------- 

 

 

Budapest, 2021.10.08                                  Fordította: Bertalan Éva