Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 81330

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Asztrológia Páholy RSS
Látogatók száma: 81330

Jelentkezés az Asztrológia Páholyba:


* kötelezően kitöltendő mezők


Papp László horoszkópja

 

Papp László, háromszoros ökölvívó olimpiai aranyérmes, és számos más egyéb jelentős érem tulajdonosa 1926. március 25-én született, Budapesten és 2003. október 16-án halt meg, Budapesten.

 

Ascendensét a róla készült film, sok fénykép, testalkata, emberi magatartása alapján a skorpió jegyben lehet a legbiztosabban beállítani. A Szaturnusz ebben az esetben az I.-es házba esik, amit így utólag nagyon találónak érzek. Papp László híres volt önfegyelméről, rendkívüli szorgalmáról, kitartásáról. Az Asztrolapban többször esett már szó a Szaturnuszról, aminek ebben a horoszkópban is kiemelkedő jelentősége van. Skorpió ascendens esetén a Neptun-Hold együttállás az Mc=hivatás tengely közelében áll. Véleményem szerint ez az együttállás nem lehet szoros az Mc tengellyel, mert akkor befolyásolná a külső megjelenést, mégpedig úgy, hogy egy lazább, hízásra hajlamosabb, idősebb korban pocakosodásra, vizesedésre hajlamos testalkatot adna, és a hajszín is sokkal világosabb lenne. Erről ebben az esetben szó nincs, sőt a Szaturnusz hatása figyelhető meg a külső megjelenésen is: szikárság, alacsony termet, fekete hajszín. Az ascendenst ezek után a skorpió 23 fok 26 percre állítottam be. Ebben az esetben nagyon sok fényszög esik az ascendensre, ami alapvetően nagyon színes, lelkiekben gazdag egyéniséget mutat.

 

 

A Szaturnusz az I-es házban azt jelenti, hogy Papp László számára nagyon fontos feladat volt egész életében, hogy önmagát és környezetét formálja. Az Asztrolap 2003/4. számában a Szaturnuszról írott cikkben, azt írtam, hogy a Szaturnusz házhelyzete arra a kérdésre is választ ad, hogy valakinek az élet mely területén van a legfontosabb feladata, melyek azok a kérdések, amelyre nemcsak keresnie kell a választ, de lehetőleg meg is kell találnia. A teljes anyag itt olvasható.

 

Idézet a cikkből:

„I. ház:

Önmagammal való foglalkozás, önnevelés, énkép kialakítása, a test ápolása, óvása, egészségének megőrzése, vagy visszanyerésének lehetősége, az alkalmazkodás megtanulása, (gyógy)torna, edzés, (verseny)sport, betegségek elviselése, példamutatás (elrettentő is lehet) önmagam korlátainak megismerése és az azon való áthaladás, illetve a korlátokat mindig fel kell adni és újakat építeni szükséges, önmagam kinyitása mások számára.”

 

Papp László életének sok részlete ismert, sokszor beszélt magáról, céljairól, elképzeléseiről.

Ismert Róla, hogy rendkívül magasra tette a mércét, rendkívül szorgalmas volt. Képes volt arra, hogy hosszabb és rövidebb távú célokat módszeresen állítson maga elé, és a megvalósításhoz vezető utat is neki kellett megtalálnia és szerencsére meg is találta. Amikor egy-egy lépést megtett a saját útján, az esetek többségében akadályokba ütközött.

 

Amikor valakinek a Szaturnusz az I–es házában áll, akkor az egész életében egyedül kell mennie az útján a céljai felé, de minden időszakban lesznek segítői, akik egy-egy rövidebb szakaszon kitartanak mellette, segítik, majd elhagyják. Vagy ő hagyja el őket? Ezt nem is olyan könnyű megmondani. Egyszer csak vége lesz a közös céloknak, és amikor tovább kell lépni, de akkor nem biztos, hogy a másik is tud, vagy akar együtt lépni.

 

A Szaturnusznak ebben az esetben nagyon sok fényszöge van, tehát az élet más területeit is érintik az efféle problémák, ütközések. Bármennyire is kellemetlen, ütközések, harc nélkül nem lehet újat akarni, kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Az ilyen emberek képesek arra, hogy felvállalják a nehéz feladatot – gyakran mások helyett is. Nem könnyű megélni, hogy az első komolyabb teljesítmény után, ­- legyen az bármi, nem csak boksz! - példaképül állítható mások elé, és ezzel óhatatlanul megindul az irigykedés, furkálódás, rosszindulat. Így volt ez Papp László életében is.

 

A Hold-Neptun együttállás is és a Jupiter-Vénusz együttállás is támadja az ascendenst és a Szaturnuszt is, a 9. és 3. házból. A 9-es 3-as ház tengely a tanulással, tanítással, felsőbb szellemi törekvésekkel függ össze. Papp László tehát nem csak nehezen talált  - eleinte - mestert magának, hanem tanítóként is sok-sok meg nem értéssel kellett megküzdenie. Kitartása, optimizmusa segítette ahhoz, hogy mégis képes legyen megtalálni a neki fontos embereket.

Ha azt a szorgalmat várta el másoktól, amire ő képes volt, akkor gyakran csalódnia kellett. Egyszer azt nyilatkozta, hogy „A ringben könnyebb volt”. Hát ez igaz lehet. Ugyanis senki sem képes mások helyett edzeni, küzdeni, mértékletes, sportszerű életet élni. Roppant nehéz lehetett neki megélni, hogy mások miért nem élnek a sokkal jobb lehetőségekkel, mint ami neki volt.

 

A IV. ház urai (Neptun, Jupiter) nincsenek kedvező fényszögben egymással és a Hold, a Vénusz és a Szaturnusz fényszögláncolatai küzdelmes élet vállalására utalnak.  Vajon sikerül-e megvívnia a maga harcait? Az eredmény nincs benne a horoszkópban, csak a lehetőségek. Mi tudjuk, hogy sikerült. Ha nem is mehetett ki a profi világbajnoki mérkőzésre, akkor is ő volt a világ egyik legnagyobb bokszolója. Soha nem tudta megbocsátani az akkori pártvezetésnek, hogy ebben megakadályozták. Pedig rendkívüli hazaszeretetre utal, hogy Ő hazajött, amikor 1956-ban olyan sokan kint maradtak az olimpiai csapatból. Szerencsés, hogy a IV. házban = haza, otthon, a kos jelben álló Napnak a születési uralkodóval kedvező fényszöge van = szextil. Talán ennek köszönheti, hogy a kosokra jellemzőnek tartott: „fejjel megy a falnak” mentalitás tényleg mindig jó ügy érdekében jelent meg nála.

 

Évekig engedték, hogy pénzt keressen a profi ökölvívó sportban, bizonyára akkor is kapott ajánlatokat arra, hogy kint maradjon, mégis hazajött. Akkor sem, és azután sem távozott, amikor a világbajnokságon nem vehetett részt. Vállalta a fiatalabbak nevelését, felkészítését: erre az előbbiekben említett T-kvadrát az I-es-3-as-9-es házban utal.

 

Nagyszerű segítőtársat talált feleségében – Jupiter együtt áll a Vénusszal, ami a VII. ház ura, aki minden mellette állt, és megértette az elképzeléseit és biztos hátteret adott neki egész életében.

 

Vajon mit mutatnak az 1948-as, 1952-es és az 1956-os évek szolárjai?

 

Az 1948-as szolárban (kos asc!) a Jupiter az Mc tengely közelében, uralomban, nyilas jegyben áll, ez azt jelenti, hogy képes a hazájának dicsőséget hozva szerepelni egy nemzetközi versenyen. (9. ház = külföld) Az erejét képes összpontosítani: Plútó, Szaturnusz, Mars együtt áll az oroszlánban, ismét a 9. házra utal a radixban.

 

 

Az 1952-es szolárban ismét kos az ascendens, rajta a Nap, az I-es házban a Jupiter és Merkúr. Több jel mutat arra, hogy ez az év is sikerekben gazdag, Szaturnusz ismét markáns helyen: a VII. házban azt jelzi, hogy a nyilvánosság előtt is képes jelentős eredményt felmutatni. A Nap és a Szaturnusz nem támadja egymást, de az általános „otthoni” megítélés körül vannak nézeteltérések: Neptun oppozíció Jupiter, Merkúr. Az „otthoni dolgok” megítélésekor Papp László esetében minden szolárban a Jupiter és a Neptun kapcsolatait kell megfigyelni.

 

 

 

Az 1956-os szolár esetében is az I-es házban van a kos Nap, tehát mindhárom vizsgált évben jelentős szerephez jut a kos mentalitás, ami elengedhetetlen a boksz, mint sportág elemzésekor. Nagyon fontos a gyorsaság, a nagyszerű erőnlét, és mindazoknak az energiáknak a tökéletes kezelése, ami analógiaként a Marshoz kapcsolható. 1948-ban a Mars a Szaturnusszal kiemelt helyen együttáll, 1952-ben a radix (eredeti) ascendensen és Szaturnuszon áll, 1956-ban pedig egy átfutó trigon tagja. A radix 9, házán áll a Plútó, mint a skorpió másik ura, a Jupiterrel együtt, valamint a radix Holddal és Neptunnal: volt kisértés a haza elhagyására.

 

 

Profiként folytatta: Európa-bajnok volt 1962–1964 között, 29 mérkőzésen veretlen volt: 27 győzelem, 2 döntetlen.

 

Mi történhetett 1964-ben, hogy ez a remek pályafutás befejeződött? A Neptun hosszabb időn át a radix (eredeti) ascendensen és Szaturnuszon állt, aminek következtében „köddé” vált az eddigi életmód és célok. Vajon asztrológiai értelemben volt-e lehetőség a profi világbajnokság lebonyolítására, megnyerésére? Véleményem szerint igen, mert a 1964-es szolár többi képleteleme nem akadályozza a nemzetközi sikert. A Neptun, a IV. ház uraként azt jelzi, hogy a siker megakadályozása otthonról érkezik, és valahogyan minden a ködös homályba vész. Papp László biztosan nem követett el olyasmit, aminek következtében bármi a szemére vethető lenne.

 

 

Mesébe illő különleges elégtétel volt számára, amikor Friderikusz Sándor a 70. születésnapja alkalmából tartott műsorában meghívta egykori ellenfelét, aki már szintén idős ember volt ekkor, és Joey Giordello világbajnok bokszoló köszöntötte őt, aki valószínűleg ellenfele lett volna, ha 1964-ben kimehetett volna a világbajnokságra, és akivel egyébként soha nem találkozott.

 

Pedagógusi munkája szintén kiemelkedő teljesítmény, és mindenki számára példaképül állítható. Az, hogy ebben az évtizedekben is érték kudarcok, kisebb- nagyobb hullámhegyek és hullámvölgyek követték egymást, az nem az Ő hibája. Horoszkópjának elemzésekor az látszik, hogy nehéz feladatokra vállalkozott ebben az életében, és azt nagyszerűen teljesítette. Népszerű és mindenki által szeretett ember volt, jól tette, hogy itthon maradt. Neve, életműve örökké fennmarad.

 

2003. november 6.